30 τεύχη CityMag
Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη στιγμή που μου «έσκασε» η ιδέα ενός περιοδικού. Τότε με τη μορφή ακόμα ενός διαδικτυακού τόπου που θα φιλοξενούσε τα κείμενα και τα άρθρα μας. Πριν πω όμως για «εμάς», θέλω να συνεχίσω την ιστορία για εκείνο το βροχερό (τι έκπληξη!) απόγευμα στα Ιωάννινα.
Είχα ξυπνήσει ξανά με εκείνο το περίεργο συναίσθημα λύπης. Αυτήν τη φορά ήταν διαφορετικό. Αισθανόμουν πως κάπου λυπόμουν τον εαυτό μου. Δεν ήταν δυνατόν να με είχε τραβήξει όλο αυτό τόσο πολύ κάτω. Κι ενώ είχα να ασχοληθώ με τόσα άλλα, κάπου μέσα μου δημιουργούνταν η ανάγκη για κάτι καινούριο (λες και είχα το χρόνο). Αυτό που ένιωθα, ωστόσο, ήταν κάτι διαφορετικό, που ξεκίνησε ως κάτι πολύ απλό, και προοδευτικά η αρχική του ιδέα εξελίχθηκε σε ό,τι διαβάζετε σήμερα. Όσες και όσοι μας διαβάζετε από την αρχή θα θυμάστε τις αλλαγές του CityMag.
Έφτιαξα ένα ζεστό καφέ, ήταν αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά μαζί με τα πρωτοβρόχια είχε έρθει και το κρύο. Γενικά, σε όλο αυτό το σκηνικό, μου ταίριαζε ένα ζεστό νες δίπλα στο παράθυρο, καθώς κοιτούσα τις σταγόνες να κυλούν στο τζάμι. Φάση διαφήμιση ή βιντεοκλίπ, ας πούμε. Βέβαια, με την πρώτη γουλιά καφέ και με τη δεύτερη τζούρα τσιγάρου, πετάχτηκα απότομα και έτρεξα στον υπολογιστή μου, για να ξεκινήσω μία πρώτη σχεδίαση της δομής του περιοδικού. Τόσο κράτησε το σκηνικό της έμπνευσης. Ακόμα και ο τίτλος προέκυψε αμέσως μετά τη δεύτερη γουλιά καφέ. Τι ήθελα; Περιοδικό. Πού; Στην πόλη μου. Άρα; Το περιοδικό της πόλης, CityMag επομένως. Ένα γρήγορο check αν υπήρχε στον ελληνικό ιστοχώρο, −όχι−, κομπλέ, το πήραμε!
Το δεύτερο τεύχος Νοεμβρίου κυκλοφόρησε με τον ίδιο τίτλο CityMag – ioannina online magazine, και στο τρίτο τεύχος Δεκεμβρίου ο τίτλος άλλαξε σε CityMag – urban online magazine. Αυτό συνέβη γιατί, μετά από μόλις 2 τεύχη, το CityMag άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον περιοχών και εκτός Ιωαννίνων. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι τότε όλοι οι συνεργάτες μου ήταν κάτοικοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε και το τέταρτο τεύχος, τον Ιανουάριο του 2012, ενώ το περιοδικό άλλαξε τελείως όψη, ιστότοπο, λογότυπο, δομή κ.λπ., με την έκδοση του πέμπτου τεύχους, στις 5 Φεβρουαρίου του 2012.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Γερμανία, τον περασμένο χειμώνα, συναντήθηκα με φίλους και συνεργάτες. Αναφερόμενος, λοιπόν, στο CityMag-online magazine, κάποιος πρόφερε το CityMag ως CMOM (Σιμόμ). Αυτή η συντόμευση μου άρεσε πολύ, και έτσι πέρασε στο νέο λογότυπο, στα τρία τελευταία τεύχη 28, 29 και 30. Αυτή δεν ήταν η μόνη αλλαγή, όμως. Ακολούθησαν και άλλες αλλαγές τεχνικού τύπου, αλλά να μη σας κουράσω πιο πολύ με αυτά.
Από το CityMag, όμως, πέρασαν αρκετοί συνεργάτες, που λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Σταύρος Ιωάννου με τη στήλη «In my shoes…». Άλλες στήλες, επίσης, όπως «sex and thessniki» και «Naomi in the closet», είναι καταχωρισμένες στην ενότητα «Αρχείο». Και συνεχίζοντας, τώρα, με όσους έμειναν, ένας αρθρογράφος του CityMag, από τον πρώτο ακόμα πυρήνα συνεργατών του περιοδικού, είναι ο μυστήριος Mr.Mystirius, του οποίου η ταυτότητα παραμένει μυστική. Το μόνο που μου επιτρέπεται να αποκαλύψω είναι το όνομά του, Χρήστος, και την καταγωγή του από την Άρτα. Η γνωριμία μας, ωστόσο, έγινε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην πόλη Κέιπ Κόραλ της Φλόριντα, όταν βρισκόμουν εκεί το 2005 για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχοκοινωνική Ανθρωπολογία. Ο Χρήστος δεν ήταν συμφοιτητής μου. Ήταν υπάλληλος του κυλικείου στο τμήμα μου. Εκεί, έφτιαχνε καφέδες και σάντουιτς. Γνωριστήκαμε, γίναμε φίλοι, και κάποια στιγμή μού εκμυστηρεύτηκε πως είναι ένας «ghost writer» (συγγραφέας φάντασμα ή αόρατος συγγραφέας). Η δουλειά του είναι να γράφει εργασίες και έργα για λογαριασμό άλλων, κυρίως για πολιτικούς ή φτασμένους συγγραφείς και σεναριογράφους, που είτε βαρέθηκαν να γράφουν είτε στέρεψαν από έμπνευση. Δύσκολη δουλειά, αν σκεφτεί κανείς το πόσος κόπος και χρόνος επενδύεται στη δημιουργία ενός κειμένου, για να το χαίρεται μετά κάποιος άλλος. Ο Mr.Mystirius, λοιπόν, μας παραχώρησε από την πρώτη στιγμή κείμενα από το προσωπικό του αρχείο, για τη στήλη του «Στη Χώρα των Θαυμάτων». Σε αυτή, μας μιλά πότε για μεταφυσικά και ανεξήγητα φαινόμενα και πότε για παγανιστικούς και λαογραφικούς μύθους.
Τώρα, το πώς βγαίνει ένα τεύχος του CityMag δε θα σας το γράψω αναλυτικά (γιατί δε θα τελειώσει πότε αυτό το editorial), αλλά μόνο επιγραμματικά και όπως το ζω αυτήν τη στιγμή… Η ώρα είναι ήδη 23:03 μ.μ. και απ’ ό,τι θα βλέπετε γράφω το κείμενο μου, το editorial, που δημοσιεύεται στη στήλη «Editor’s Voice» σε κάθε τεύχος του περιοδικού, με σχόλια επικαιρότητας συνήθως. Έχω γράψει από το μεσημέρι τη συνέντευξη για το πορτρέτο, που φροντίζουμε να παίρνουμε πολύ νωρίτερα (συχνά τα πορτρέτα είναι κλεισμένα για τα επόμενα τρία τεύχη), και γι’ αυτό οι φιλοξενούμενοι πρέπει να κάνουν καμιά φορά λίγη υπομονή. Έτσι, λοιπόν, τα κείμενά μου, το κείμενο του Mr.Mystirius και το κείμενο του «Guest List» θα σταλούν στην Ιουλία για διόρθωση και επιμέλεια. Εκείνη σίγουρα γράφει την «Τρελή piñata» τώρα, επομένως αύριο το πρωί θα λάβει και τα δικά μου κείμενα. Η υπόλοιπη συντακτική ομάδα έχει αποστείλει ήδη τα δικά της, και μάλιστα για τα δύο επόμενα τεύχη, ώστε να είμαστε καλυμμένοι. Αυτή η συνεννόηση γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συμβούλιου τύπου briefing, που δεν είναι τίποτε άλλο από μία κλειστή ομάδα στο Facebook. Η αρχισυνταξία γίνεται μέσω e-mail ή live cam στο gmail, όπου οργανώνεται γενικά η ύλη στο περιοδικό.
~30 τεύχη CMOM~
Λεωνίδας Θεοδωρίδης