Το Άγιο Δισκοπότηρο
γράφει ο Mr.Mystirius
Το Άγιο Δισκοπότηρο στους προχριστιανικούς μύθους ταυτιζόταν με το κύπελλο της αφθονίας και της αναγέννησης, συμβολίζοντας γενικότερα τη Μεγάλη Μητέρα. Στη χριστιανική του εκδοχή, είναι το σκεύος που χρησιμοποίησε ο Ιησούς στο Μυστικό Δείπνο και το οποίο δέχτηκε το αίμα του. Ο συμβολισμός του αφορά το «Μυστήριο», με την ευρύτερη έννοια της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού.
Οι πρώτες γραπτές αναφορές σχετικά με το Άγιο Δισκοπότηρο κάνουν την εμφάνισή τους γύρω στο 12ο με 14ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτό γνωρίζει ιδιαίτερη διάδοση στη μεσαιωνική Ευρώπη. Όσο πλήθαιναν οι διάφορες μεσαιωνικές παραλλαγές, ο μύθος του Άγιου Δισκοπότηρου συμπεριέλαβε στοιχεία της κλασικής και κελτικής μυθολογίας, της χριστιανικής εικονογραφίας, της αραβικής ποίησης και των διδασκαλιών των Σούφι. Οι πηγές αναφέρονται επίσης στο Σανγκρεάλ, λέξη που αποτελεί σύνθεση από το Saint-Άγιος και Graal-κρατήρας. Μία άλλη εκδοχή είναι το Sang Réal, που ερμηνεύεται ως βασιλικό αίμα.
Η θεωρία ύπαρξης του Άγιου Δισκοπότηρου δεν έγινε ποτέ πλήρως αποδεκτή, αλλά δεν αποκηρύχτηκε ούτε και συνδέθηκε με κάποια αίρεση. Στις χριστιανικές γραφές αναφέρεται, επιπλέον, πως ο Ιωσήφ της Αριμαθαίας είχε αναλάβει την προετοιμασία του σώματος του Ιησού για τον ενταφιασμό του. Είχε συλλέξει στο κύπελλο το αίμα του Θεανθρώπου και, όταν αναστήθηκε από τον τάφο, ο Ιωσήφ κατηγορήθηκε για κλοπή και φυλακίστηκε. Έπειτα εμφανίστηκε ο Ιησούς ενώπιόν του, αναθέτοντάς του τη φύλαξη του Άγιου Δισκοπότηρου.
Σύμφωνα με μία εκδοχή, μετά την αποφυλάκισή του, ο Ιωσήφ ταξιδεύει στη Βρετανία, όπου χτίζει το πρώτο χριστιανικό μοναστήρι στο Γκλάστονμπερι, αφιερωμένο στην Παρθένο Μαρία. Εκεί λέγεται πως φυλάσσεται το Άγιο Δισκοπότηρο. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή του μύθου, ο Ιωσήφ προσφέρει το Άγιο Δισκοπότηρο στον Μπρον, το σύζυγο της αδελφής του, σε ένα ναό στο Μάντσαλβαχ, το Όρος της Σωτηρίας, όπου φυλάσσεται από ένα τάγμα Ιπποτών. Ενώ ο Βασιλιάς του Γκλάστονμπερι πληγώνεται συνεχώς και το βασίλειό του μαραζώνει, ο μοναδικός τρόπος, για να δοθεί τέλος στις συμφορές, είναι η αναζήτηση του Άγιου Δισκοπότηρου. Έτσι ξεκινά ο αρθουριανός θρύλος. Οι ιππότες Γκάλαχαντ, Πάρσιφαλ και Μπορς δίνουν ιερό όρκο, με σκοπό να το αναζητήσουν.
Άλλες αναφορές για το Δισκοπότηρο κάνουν λόγο για λίθο και όχι για κάποιο σκεύος. Στην Αλχημεία το Άγιο Δισκοπότηρο αφορά την αναζήτηση της Φιλοσοφικής Λίθου, συμβολίζοντας την ένωση με το θείο και τη μεταμόρφωση των στοιχείων. Επίσης ο πολύτιμος λίθος, το σμαράγδι που έπεσε από το στέμμα του Εωσφόρου και το οποίο οι άγγελοι μετέφεραν στη γη (και με την εκδοχή μετεωρίτη που έπεσε στη γη πριν την ύπαρξη του ανθρώπου), συνδυάζεται πολλές φορές με την αναζήτηση του Άγιου Δισκοπότηρου ή ακόμα, ως το τελευταίο συστατικό της αλυσίδας DΝΑ για τη δημιουργία του ανθρώπου, με τη θεραπεία όλων των ασθενειών αλλά και των υπερφυσικών ικανοτήτων.
Αναφορές στο μύθο για το εργαστήριο του Ήφαιστου, τα πειράματα του Προμηθέα και τις υπερφυσικές γνώσεις του Ερμή του Τρισμέγιστου μας κάνουν ακόμα και σήμερα να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς αναζητούσε ο τότε κόσμος. Ένα είναι σίγουρο, πως ακόμα το αναζητάμε.
Mr.Mystirius