Περί facebook ο λόγος
γράφει η Νεφέλη Π.Ζ.
Όντας χρήστης και η ίδια σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο, διαπιστώνω πως δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα αντίγραφο της πραγματικής ζωής. Όπως συμπεριφερόμαστε εκεί έξω έτσι συμβαίνει και στο Fb. Λένε πως από τον τρόπο που γράφει κανείς καταλαβαίνεις περίπου και για τι άνθρωπο πρόκειται. Ισχύει. Ανακαλύπτεις μέσα από τα γραφόμενα των χρηστών πως υπάρχει ό,τι και εκεί έξω. Καλοί, κακοί, ανασφαλείς, αγαθοί, ευαίσθητοι, σκληροί και ένα σωρό ακόμα τύποι χαρακτήρων. Καθένας για δικούς του λόγους συνυπάρχει μαζί με τους άλλους, δημιουργώντας μια εικονική κοινωνία που σε τίποτα δεν διαφέρει από την πραγματική.
Στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο επιβεβαιώνεται, μετά από μακροπρόθεσμη παρατήρησή μου, το πόσο πρόβατα είμαστε. Αναρτά κάποιος κάποια είδηση και, χωρίς καν να διασταυρώνουμε αν είναι αλήθεια, κοινοποιούμε. Μαζικές κοινοποιήσεις πολλές φορές από άρθρα καταστροφολογίας που, αν μη τι άλλο, μόνο αλήθειες δεν περιέχουν. Ή το άλλο, το οποίο έχω αναφέρει και στον προσωπικό μου λογαριασμό, χρήστες με ένα σωρό φωτογραφίες των παιδιών τους και ούτε μια δική τους! Αυτό νομίζω δείχνει τη μη σωστή ενημέρωση σε σχέση με τη χρήση του Fb. Είναι δυνατόν να βάζουν ΜΟΝΟ φωτογραφίες των παιδιών τους και ούτε μια δική τους, και μάλιστα δημόσια και όχι ορατές σε φίλους μόνο;! Όταν το ανάρτησα, όπως έγραψα και πιο πάνω, στον προσωπικό μου λογαριασμό το συγκεκριμένο θέμα, μια φίλη μού έγραψε πως σε συζήτηση που είχε με γνωστή της, η οποία ανεβάζει μόνο φωτογραφίες του παιδιού της, εκείνη της έδωσε την εξήγηση: «Πήρα μερικά κιλά μετά τη γέννα και με τη φωτογραφία του παιδιού τραβάω λίγο την προσοχή των φίλων μου, ώστε να ασχολούνται και μ' εμένα...».
Και εδώ αναρωτιέμαι είναι τελικά το Fb για όλους; Η εν λόγω κυρία δε διαθέτει ούτε καν τη στοιχειώδη πνευματική ωριμότητα, ώστε να της επιτρέπεται να έχει λογαριασμό. Το να προσπαθούμε να προβληθούμε μέσα από τα παιδιά μας σημαίνει πως υπάρχει διανοητικό πρόβλημα. Να το κοιτάξετε κάποιοι αυτό. Δε φταίνε σε τίποτα τα παιδιά να τα χρησιμοποιείτε κατά αυτό τον τρόπο. Και εάν εσείς οι ίδιοι οι γονείς τα χρησιμοποιείτε έτσι, ερήμην ίσως, φανταστείτε ένας ξένος με πόση άνεση θα το κάνει!
Το γνωστό πια Fb σε όλους είναι το μόνο κοινωνικό δίκτυο που από την ίδρυσή του έπεισε τους χρήστες να τα βγάλουν όλα στη φόρα. Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο πάνω από δώδεκα χρόνια και όπου και αν έμπαινα υπήρχε μια μυστικοπάθεια, μια καχυποψία, και οι περισσότεροι υπήρχαν με ψευδώνυμα και χωρίς φωτογραφίες. Λογικό, θα μπορούσε να πει κανείς, αφού όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους του διαδικτύου. Με τη γέννηση, όμως, του Fb όλα αυτά ανατράπηκαν. Ξεχάσαμε την επικινδυνότητα και με περισσή άνεση ανεβάζουμε σχεδόν τα πάντα από τις ζωές μας, ακόμα και το πού είμαστε και με ποιους, μέσα από τα περιβόητα Check In. Φωτογραφίες κάθε ευτυχισμένης προσωπικής μας στιγμής, Status με κάθε λογής συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς, πιτσιρίκες σε προκλητικές πόζες που δε γνωρίζουν καλά καλά τον έρωτα, ανακοινώσεις αυτοκτονιών, και μια δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί.
Ο δημιουργός του Fb μαζί με τις εταιρείες στατιστικών στοιχείων πέτυχε ακριβώς αυτό που ήθελε. Τον έλεγχο των πάντων. Και το κατάφερε.
Το Fb, και γενικότερα το διαδίκτυο, είναι αναμφισβήτητα πολύ καλά για όσους ξέρουν να τα χρησιμοποιούν. Βρίσκει κανείς αξιόλογα άτομα, χρήσιμες πληροφορίες και ένα σωρό ακόμα όμορφα πράγματα. Το κακό είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν να ενημερωθούν για το σωστό τρόπο χρήσης του. Εν γνώσει τους πολλές φορές αγνοούν τις παγίδες, με μια εγωιστική σιγουριά πως δε θα συμβεί τίποτα κακό σε εκείνους.
Κάθε κατάσταση έχει δύο πλευρές, τη θετική και την αρνητική, έτσι και γίνεται με το Fb, έτσι και με τη ζωή. Το θέμα είναι να μάθουμε επιτέλους γιατί χρησιμοποιούμε τι, να ξέρουμε γιατί επιλέγουμε να είμαστε μέσα στο κοπάδι και, αν σε κάποιους αυτό φαίνεται αδύνατον, να τους βοηθάμε, να τους ενημερώνουμε και όχι να τους εκμεταλλευόμαστε. Κανείς δε γεννήθηκε με ένα USB στο χέρι.
Ενημέρωση, πρόληψη, αλληλοβοήθεια, και ο κόσμος του Fb μπορεί να γίνει πιο όμορφος. Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι, λόγω της ευαισθησίας τους, πληγώνονται από άλλους ανθρώπους μέσα στο Fb. Είναι άδικο να καταρρακώνονται κάποιοι ψυχικά για εικονικές διαφορές, ίντριγκες κτλ. Το Fb μπορεί να καλύπτει πολλά για τον καθένα μας από την πραγματική του ζωή, όχι όμως την ίδια τη ζωή!!!
Καλό σερφάρισμα!
Νεφέλη Πόπη Ζάνη